Geschiedenis

Zoals vermeld op de startpagina is Stichting Zuster Visser Fonds in 2002 opgericht.

Het vermogen van het Fonds bestaat uit de erfenis/nalatenschap van de zelfstandige vereniging het ‘Groene Kruis Oostvoorne-Tinte’. De vereniging werd door particulier initiatief vanuit de bevolking van de gemeente Oostvoorne in 1915 opgericht. Het doel was op het terrein van de gezondheidszorg verschillende activiteiten te ontwikkelen zoals wijkverpleging, een consultatiebureau voor zuigelingen en uitleen van verpleegartikelen.    

 

Eerst was het wijkgebouw aan de Rijlaan 6 – nu
de F.H.G. van Itersonlaan 6 - in Oostvoorne gevestigd. 

 




Vanaf oktober 1954 vonden de kruiswerkactiviteiten plaats vanaf het nieuwe wijkgebouw aan de  Stationsweg nr. 55 en 57.

Het nieuwe wijkgebouw was ook eigendom van de vereniging en werd gefinancierd uit eigen middelen, afkomstig uit contributies van de leden, giften, collectes en uit bijdragen van de gemeente Oostvoorne.

       
      Duizenden inwoners
      waren of werden lid,
      o.a. omdat een geboorte
      werd verwacht,
      zuigelingenzorg
      en een consultatiebureau
      nodig waren.
      Vaak bleef men lid tot op
      hoge leeftijd,
      omdat ook
      verpleegartikelen
      werden uitgeleend.

     
     
In 1968 werd de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten van kracht.
De kruiswerkactiviteiten werden ondergebracht in het ‘Kruiswerk Zuid-Hollandse Eilanden’ met als hoofdlocatie Spijkenisse.

De functie van het wijkgebouw aan de Stationsweg werd minder belangrijk. Het ‘Groene Kruisgebouw’ werd een bijkantoor voor de wijkverpleging, het zuigelingenbureau voor Oostvoorne en Tinte, de uitleen van hulpmiddelen en het bloedprikken voor onderzoek op advies van de Oostvoornse huisartsen.

De eigendommen van vereniging het ‘Groene Kruis Oostvoorne-Tinte’ werden ondergebracht in stichting ‘Voormalig Kruisgebouw Oostvoorne’.
De in Oostvoorne bekende huisarts, de heer A.C.W. Schep, jarenlang bestuurslid van de plaatselijke kruisvereniging en actief op het terrein van de kraam-, zuigelingen- en kleuterzorg heeft zich vooral voor deze vermogensoverdracht ingespannen.

Zoals hierboven omschreven is het gebouw voor de bewoners van Oostvoorne daarna nog jaren nuttig geweest. In 2001 besloot het bestuur van de Stichting ‘Voormalig Kruisgebouw Oostvoorne’ om het bijna 50 jaar oude gebouw aan de Stationsweg 55/57 met grond te verkopen.
De naam en doelstelling van de stichting werd 16 juli 2002 gewijzigd in ‘Stichting Zuster Visser Fonds’.
Deze naam werd gegeven om dankbaarheid en waardering te tonen voor de verdiensten van vele wijkverpleegsters, die gedurende ongeveer vijftig jaar   dikwijls onder moeilijke omstandigheden - hun werkzaamheden verrichtten.

Eén van de wijkverpleegsters was mevrouw Josephina C.W.Visser. 
 
Zij trad in 1931 als wijkzuster in dienst van de vereniging ‘Het Groene Kruis Oostvoorne-Tinte’ en heeft gedurende 24 jaar in die functie haar werk gedaan. 

Na haar pensionering heeft zij tot haar overlijden op 19 december 1973 in Oostvoorne aan de Rialaan 33 gewoond. Mevrouw Visser is begraven aan de Voorweg in Oostvoorne.